MČR na krátké

Mistrovství na krátké letos nebylo daleko (Rusava pod Hostýnem je vzdálená dvě hodiny po nové dálnici). A tak se modrý stan s červeným papírákem zaplnil na útulném shromaždišti nebývale moc. Přijeli jsme
postoupit do finále A
útočit na medaili
útočit na umístění v první desítce
neudělat ostudu
dobře si zaběhat na špičkové úrovni
podívat se, zda se dá pořadatelství MČR na krátké v něčem vylepšit

Sobotní tratě se povedly. Alespoň v třebíčském stanu zněly hlasy v tomto smyslu. Po brutálním přesunu na start (1.800 m, 150 m převýšení, kopec jak na Malé Fatře, dusno a čůrky potu po celém těle) to nebyl bohapustý seběh z jedné stráně dolů. Stavitel chytře využil prostor vrcholu jednoho z kopců s mnoha srázy a kameny pro rozběhové kontroly, takže se člověk musel soustředit hned od počátku. Kontroly v kamenných pasážích nebyly zákeřné a vždycky se k nim dalo nějak promapovat. K seběhu do cíle pak stavitel využil svah s mnoha údolíčky a roztroušenými hustníky, takže i tam to bylo zajímavé a nelehké. Honza v H20 právě zde málem přišel o postup do A finále (z 2. průběžného místa se propadl na 10. a musel v závěru setsakra zrychlit, aby skončil 8. a mohl v neděli zasáhnout do bojů o medaile).
Mára předvedl skvělý taktický výkon a v mužské elitě skončil ve svém rozběhu na 4. místě(!!). Do A-finále postoupili také veteráni Mirek (H60), Jirka a poprvé v životě i Martin (oba H55).
Na start nedělního finále se šlo do stejně brutálního kopce jako v sobotu. Terén byl tentokrát chudší na výškovou členitost (skutečně jen jeden táhlý hřbet s kamennou pasáží nahoře a velmi hustými hustníky s pasekami dole), takže i tratě byly fádnější a méně zajímavé. Kontroly v nízkých smrčkách a žlutých pasekách byly protivné, nedalo se na nich nic vymyslet, takže to končilo krosením v co nejpřímějším směru a pak odhad, zda jsem nad nebo pod kontrolou. Veteráni v A-finále ostudu neudělali, i když útok na desítku se nepovedl (Mirek 11., Martin 13., Jirka 16.). Ani Márovi se útok na desítku nepovedl (po váhavém začátku se propracoval až na 12. místo, ale dvě chyby před koncem závodu ho poslaly až do třetí desítky). A tak jsme drželi palce Honzovi v H20, aby se mu podařilo vylepšit jeho 4. místo ze sprintu. Trať svojí náročností a netypičností vedla k chybám i u těch největších favoritů, takže medaile tentokrát nevisely moc vysoko. Ale v hustníkové nepřehledné pasáži bylo opravdu těžké udržet svoji pozornost po celou dobu závodu a tak je vlastně 7. místo (minutu za bronzovou medailí) pěkným úspěchema a potvrzením toho, že Honza letos patří stabilně do juniorské špičky.
A jak jsme tedy splnili svoje cíle? Pět postupů do finále A, jeden reálný útok na medaili, jedno umístění v první desítce a nejméně dva nadějné útoky, ostuda to tedy rozhodně nebyla, zaběhali jsme si dobře. A pohled na pořadatelskou práci?
Závod zvládnutý na vysoké úrovni. Dvojice spíkrů, vyznačená místa pro stany, oddělené prostory semifinále a finále (mapy ze semifinále se rozdávaly už v sobotu). Poznáváte v těchto dobrých věcech loňskou Nesměř? Jediná výtka: samotný závěr závodu, finále v hlavních kategoriích, se časově poněkud rozplizl. Muži dobíhali až dlouho poté, co závod skončil pro ženy i ostatní kategorie. Místy se nebylo na co dívat, co komentovat. Závodníci odjížděli ještě před vyhlášením výsledků. Náš systém, naplánovat to tak, že poslední závodníci ze všech kategorií doběhnou vpodstatě najednou, byl rozhodně lepší. Závod neztratil dynamiku, vyvrcholil během krátké doby, než se všichni stačili sbalit, tak se vyhlásily výsledky a lidi se mohli v klidu rozejít.
No a samozřejmě, velkoplošná obrazovka …
Třeba se jí dočkáme někdy příště. Stejně jako té medaile.

Martin Klusáček (5601), 12. 6. 2012

Komentáře

Lenka Křížová12. 6. 2012

Parádní výsledky, pěkně vám to borci běhá!! Kéž by byly vidět taky nějaký ženský! Díky za reportáž ;-)

Jitka Klusáčková12. 6. 2012

Jo, ženský. Já jsem se vydala před 14 dny trénovat a chvilečka nepozornosti při došlapu mi přinesla výron a posléze berle a ortézu, takže já to teď nevytrhnu. A dceruška teď trénuje spíš flamenco, než běh. Budeme muset počkat, až se v plné parádě a kondici vrátěj rodičky…

Marek Prášil14. 6. 2012

Doufám, že ženský se potají připravují na podzim – družstva se blíží :-) Flamenco i běh (bruslení) s kočárkem se počítá. Ale v srpnu už by to chtělo přejít na ten běh.

Lenka Křížová15. 6. 2012

Napis mi treninkac :P dnes klus 5.4km s kocarkem – muze byt?

Napsat komentář

Captcha