Mistrovství ČR ve sprintu - těsně pod bednou

„Je to zcela absurdní – nejlepší umístění ze všech závodů Mistrovství ČR, kterých jsem se dosud zúčastnil, se mi podařilo vybojovat na své nejméně oblíbené trati, na sprintu,“ komentoval Honza Klusáček svoje nečekané 4. místo z prvního letošního mistrovského závodu v Děčíně.
Možná to bylo tím, že historické centrum a přilehlý děčínský zámek s parkem nebyl mapově vůbec lehký prostor a k dobrému výsledku naprosto nestačilo vzít mapu, na první pohled jednoduše najít správný (a jedině možný) postup a utíkat a utíkat. Ne, ne.

Mapa obsahovala velké množství nepřekonatelných překážek (zídek, plotů, neprostupných hustníků a soukromých pozemků), takže některé zdánlivě krátké postupy připomínaly spíš cestu bludištěm. Na některých místech se dokonce vyplatilo, když se člověk úplně zasstavil, pečlivě přečetl, kde je v nepřekonatelných překážkách jaký průchod, naplánoval si od začátku až do konce prokličkovanou po schodech a otevřených vrátkách v zámeckých zdech a teprve potom se rozběhl. Kdo si zachoval chladnou hlavu, ten měl k dobrému výsledku blíž.
Chladná hlava tak Honzovi přinesla krásné čtvrté místo. I v tom je krása orientačního běhu.

Martin Klusáček (5601), 7. 6. 2012

Napsat komentář

Captcha